De seca mBCA 525 is een geavanceerde BIA-meter dat gebruikt wordt om gedetailleerde informatie te verkrijgen over jouw lichaamssamenstelling. In deze blog wil ik dieper ingaan op de functies en voordelen van de seca mBCA 525 en hoe het bijdraagt aan effectieve gezondheids- en voedingsbegeleiding.
Hoe betrouwbaar is de seca mBCA 525?
De grootste meerwaarde van de seca mBCA 525 is de betrouwbaarheid. Veel apparaten maken gebruik van schattingen en aannames en dit kan zorgen voor verkeerde inschattingen van je lichaamssamenstelling. Echter heeft de seca mBCA 525 een zeer goede validatie. De spiermassa heeft een nauwkeurigheid van 97% in vergelijking met de MRI van het hele lichaam, de vetmassa heeft een nauwkeurigheid van 98% in vergelijking met het 4C model (gouden standaard) en het totaal lichaamswater heeft een nauwkeurigheid van 98% met deuteriumverdunning. Daarnaast onderscheidt de seca mBCA 525 zich, omdat het rekening houdt met etniciteit. De validatiestudies zijn onder andere op volledige en transparante wijze gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition (zie link onderaan de pagina).
Wat is het doel?
De hoeveelheid en de verhouding tussen je vetmassa en vetvrije massa zegt iets over de conditie van je lichaam. Aan de hand van de uitslag van de meting kan je voedingstoestand worden beoordeeld. Een verminderde voedingstoestand kan gevolgen met zich meebrengen, zoals: een langzamer herstel na ziekte of operatie, complicaties tijdens ziekte, vermoeidheid, spierverlies of sarcopenie bij ouderen. Verder meet de seca mBCA 525 je totale lichaamswater en geeft het inzicht op de vochthuishouding binnen (intracellulair) en buiten je cellen (extracellulair). Ook geeft deze meting inzicht op de hoeveelheid vet rondom je organen (visceraal vet) en wat je in rust en met activiteit verbrand (kcalbehoefte). Op basis van de uitslagen kan ik aangepast op individuele behoeften een voedingsadvies opstellen, het effect van het voedingsadvies en begeleiding beoordelen en waar nodig op maat bijstellen.
Vooraf de meting
Om de betrouwbaarheid van de meting te waarborgen, is het belangrijk om vooraf:
- sieraden, sleutels en/of riemen af te doen. Oorbellen en piercings zijn wel toegestaan.
- makkelijke schoenen en sokken aan te trekken. Deze moeten namelijk tijdens de meting uit.
- naar de toilet te zijn geweest
- niet 2 uur voorafgaand intensief te hebben gesport.
Hoe verloopt de meting?
De bio-impedantie meting duurt ongeveer vijf tot tien minuten. Allereerst wordt het apparaat ingesteld waarbij naam, geboortedatum, etniciteit, gewicht, lengte, buikomvang en de mate van activiteit worden ingevoerd. Vervolgens wordt je gevraagd om je schoenen en sokken uit te doen, sieraden te verwijderen en te gaan liggen op je rug op een bank of stretcher. Hierna worden de elektroden geplakt op beide handen en voeten, waarna het apparaat wordt aangesloten. Wanneer alles is ingevoerd en aangesloten zal de meting worden gestart. Dit duurt enkele minuten en is volledig gevoelloos. Na de meting zullen we gezamenlijk de resultaten doornemen.
De meting mag of kan niet worden uitgevoerd wanneer u:
- zwanger bent
- een pacemaker of defibrillator heeft
- koorts (>38 graden) heeft
- brandwonden of decubitus heeft
Twijfelt u? Neem dan altijd eerst contact op!
Kosten en vergoeding
Optie 1: een eenmalige meting met toelichting van de resultaten, 30 minuten consult voor €47,50.
Optie 2: wanneer je naast de meting ook dieetadvies en begeleiding wenst, wordt dit vanuit de zorgverzekeraar vergoed. In Nederland krijgt iedereen per kalenderjaar 3 uur vergoed. Hierbij wordt het eigen risico verrekend. Het kan zijn dat je vanuit je aanvullende verzekering extra uren vergoed krijgt. Bekijk hiervoor de voorwaarden van je pakket.
Wil jij meer inzicht krijgen in de algehele gezondheid van jouw lichaams(samenstelling)? Of heb je vragen? Neem dan contact op via 0624118544 of per mail: info@di-eetwise.nl.
Comments