top of page
  • noortjeslebos

Hypercholesterolemie: Het belang van een gezonde levensstijl voor een gezond cholesterol

Hypercholesterolemie, ook wel bekend als een te hoog cholesterolgehalte, is een aandoening die het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. In deze blog gaan ik dieper in op wat cholesterol is, de verschillende soorten cholesterol en hoe je met voeding en levensstijl je cholesterolgehalte onder controle kunt houden.


Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die zowel door ons lichaam wordt aangemaakt in de lever als via voeding wordt ingenomen. Het speelt een essentiële rol bij verschillende functies in het lichaam, zoals de productie van hormonen, de vorming van celmembranen en de productie van gal. Echter, een teveel aan cholesterol kan zich ophopen in de bloedvaten en leiden tot vernauwing en verstopping, wat kan resulteren in ernstige gezondheidsproblemen.

 

De verschillende soorten cholesterol:

Er zijn verschillende soorten cholesterol. In deze blog richt ik mij op de twee belangrijke types: LDL-cholesterol en HDL-cholesterol.

 

LDL-cholesterol: slechte cholesterol

Het LDL-cholesterol wordt beschouwd als de "slechte" cholesterol omdat een verhoogd gehalte in je bloed kan leiden tot schade aan het hart en de bloedvaten. Het LDL-cholesterol transporteert cholesterol van de lever door het hele lichaam. Wanneer er te veel LDL-cholesterol aanwezig is, kan het zich ophopen in de bloedvaten en bijdragen aan vernauwing en schade aan het bloedvat.

 

HDL-cholesterol: goede cholesterol

Het HDL-cholesterol daarentegen wordt beschouwd als de "goede" cholesterol omdat het beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het HDL-cholesterol zorgt ervoor dat overtollig cholesterol vanuit verschillende delen van het lichaam naar de lever wordt vervoerd, waar het wordt afgebroken.

 

Hoe kun je je cholesterolgehalte beheersen met voeding en levensstijl?

Het is belangrijk om een gezonde levensstijl aan te nemen om je cholesterolgehalte onder controle te houden en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Hier zijn enkele praktische tips:

 

Stop met roken: Roken verhoogt het LDL-cholesterolgehalte en verlaagt het HDL-cholesterolgehalte. Stoppen met roken heeft tal van voordelen voor je algehele gezondheid, inclusief het verbeteren van je cholesterolgehalte.

 

Beweeg regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals minimaal 30 minuten per dag matig intensieve activiteit, kan helpen bij het verhogen van het HDL-cholesterolgehalte en het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte.

 

Kies voor onverzadigde vetten: Vervang verzadigde vetten in je dieet, zoals die in rood vlees en volle zuivelproducten, door gezondere onverzadigde vetten. Deze vind je in voedingsmiddelen zoals noten, zaden, avocado's en olijfolie.

 

Beperk de inname van Cafestol: Cafestol, een stofje dat voorkomt in ongefilterde koffie, kan het LDL-cholesterolgehalte verhogen. Kies daarom voor filterkoffie of beperk je koffie-inname.

 

Varieer met je eiwitbronnen: Matig je inname van vlees en varieer met andere eiwitrijke voedingsmiddelen zoals peulvruchten, noten, vis en eieren. Eet 1x per week vette vis en max. 300 gram rood vlees per week.

 

Kies voor langzame koolhydraten: Vervang snelle koolhydraten, zoals geraffineerde suikers en witte bloem, door langzame koolhydraten zoals volle granen, groenten en fruit.

 

Verhoog je vezelinname: Haal voldoende vezels uit onbewerkte voedingsmiddelen, zoals volle granen, groenten, haver, fruit en peulvruchten. Vezels kunnen helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte.

 

Voeg plantensterolen toe aan je dieet: haal plantensterolen uit voedingsmiddelen of uit suppletie. 2 gram plantensterolen per dag kan het LDL- cholesterol binnen 2-3 weken met 10% verlagen. Het wordt aanbevolen om dit altijd te bespreken met je arts of diëtist voordat je plantensterolen als supplement toevoegt aan je dieet.


Specifiek advies nodig? Maak een afspraak!

Als je specifiek advies wilt over het beheersen van je cholesterolgehalte, is het raadzaam om een afspraak te maken met een diëtist. Een diëtist kan je helpen bij het opstellen van een gepersonaliseerd voedingsplan en je begeleiden bij het maken van gezonde keuzes om je cholesterolgehalte te verlagen en waar mogelijk zelfs onder controle te houden!

64 weergaven

Comments


bottom of page