top of page
  • noortjeslebos

Voeding als trigger bij migraine en hoofdpijnklachten: Wat je moet weten!Migraine is een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn die vaak gepaard gaat met intense pijn, misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid. Hoewel de exacte oorzaak van migraine onbekend is, tonen meerdere onderzoeken aan dat bepaalde voedingsmiddelen migraineaanvallen kunnen uitlokken. In deze blog zullen we kijken naar de relatie tussen voeding en migraine, en welke voedingsmiddelen mogelijk triggers kunnen zijn.


Tyraminerijke voedingsmiddelen

Tyramine is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat de bloedvaten beïnvloed en hoofdpijn kan veroorzaken. Tyramine komt van nature voor in voeding, vooral in gefermenteerde, gegiste en gerookte producten, zoals: oude kaas, droge worst en gedroogd fruit. Om erachter te komen in hoeverre tyraminerijke producten invloed hebben op jouw migraineaanvallen is het raadzaam om eens een voedingsdagboek bij te houden.

 

Cafeïne

Hoewel cafeïne in sommige gevallen kan helpen om hoofdpijn te verlichten, kan het bij anderen juist een trigger zijn voor migraine. Cafeïne komt onder andere voor in koffie, energydranken en groene en zwarte thee. Om uit te testen of cafeïne bij jou een trigger is voor een migraineaanval zou je eens je cafeïne-inname kunnen matigen en observeren hoe je lichaam hierop reageert.

 

Voedingsadditieven en bewerkte voeding

Sommige voedingsadditieven, zoals mononatriumglutamaat (MSG) en aspartaam, kunnen bij migraineaanvallen uitlokken. MSG wordt vaak gebruikt als smaakversterker in bewerkte voedingsmiddelen en fastfood. Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die in veel lightproducten wordt gebruikt. Daarnaast bevatten deze voedingsmiddelen vaak voornamelijk snelle koolhydraten wat invloed heeft op onze bloedsuikerspiegel. Een ontregelde bloedsuikerspiegel is een boosdoener voor migraine. Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en deze additieven kunnen helpen om migraine te verlichten of zelfs te voorkomen.

 

Alcohol

Alcohol kan de bloedvaten verwijden en hoofdpijn veroorzaken, vooral rode wijn en bier. Daarnaast bevatten sommige alcoholische dranken ook tyramine, wat migraine kan uitlokken. Het is raadzaam om je alcoholinname te beperken en te zien of dit een positief effect heeft op het verminderen van je migraineaanvallen.

 

Conclusie

Hoewel voeding niet de enige oorzaak is van migraine, kunnen bepaalde voedingsmiddelen wel als triggers fungeren. Het is belangrijk om bewust te zijn van je eigen reactie op voeding en mogelijke migraineaanvallen. Weet je nou niet waar je moet beginnen, maar wil je wel weten of voeding invloed heeft op jouw migraineaanvallen? Als Diëtist kan ik je helpen bij het identificeren van trigger- voedingsmiddelen en het aanpassen van je eetpatroon om migraine te verlichten of zelfs te voorkomen!

 

Wist je dat!

Wist je dat migrainepatienten vaak een magnesiumtekort hebben? Magnesium speelt een belangrijke rol in het reguleren van neurotransmitters en het ontspannen van de bloedvaten, wat kan helpen bij het voorkomen van migraineaanvallen. Het kan dus de moeite waard zijn om je magnesiuminname te verhogen, bijvoorbeeld door middel van voedingssupplementen of het opnemen van magnesiumrijke voedingsmiddelen in je eetpatroon, zoals groene bladgroenten, noten, zaden en volle granen. Raadpleeg altijd een diëtist als je wilt starten met supplementen.


Wist je dat!

Wist je dat je darmgezondheid ook een grote invloed kan hebben op migraineklachten? Het spijsverteringsstelsel en de hersenen zijn nauw met elkaar verbonden via de darm-hersen-as. Een verstoorde darmflora, ontstekingen in de darmen of voedselintoleranties kunnen migraineklachten veroorzaken of verergeren. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan je darmgezondheid.

 

51 weergaven

Comments


bottom of page