top of page
 • noortjeslebos

De krachtige verbinding tussen voeding en onze mentale gezondheid

Bijgewerkt op: 4 mrt.

Wist je dat voeding een grote invloed heeft op onze mentale gezondheid? Het is bewezen dat voedingsstoffen en neurotransmitters een belangrijke rol spelen bij het verminderen van stress, het verbeteren van je stemming en het versterken van je immuunsysteem. In deze blogpost deel ik belangrijke informatie over de connectie tussen voeding, het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine.

 

Let op! Er zijn een tal aan factoren die invloed hebben op onze mentale gezondheid. In deze blog wil ik dieper ingaan op één onderdeel hiervan, namelijk voeding.


Wat is serotonine?

Serotonine is een neurotransmitter die betrokken is bij verschillende functies in ons lichaam, waaronder het reguleren van stemming, slaap, eetlust en geheugen. Serotonine wordt vaak geassocieerd met het ‘’gelukshormoon’’. Ongeveer 90% van het serotonine wordt in de darmen aangemaakt en 10% in de hersenen. Een gebrek aan serotonine kan leiden tot stemmingsstoornissen, zoals depressiviteit, angst- en paniekaanvallen, verlaagd zelfbeeld en verminderd leervermogen. Daarnaast kan het slaapproblemen en overgewicht in stand houden. Serotonine is namelijk de voorloper van ons slaaphormoon melatonine. Daarnaast zorgt een te kort aan serotonine ervoor dat de behoefte aan snelle koolhydraten (suikers) groter wordt.

 

Voeding en leefstijl als werking bij de aanmaak van serotonine  

Er zijn verschillende manieren om het serotonine niveau in ons lichaam te verhogen. Een gezonde en evenwichtige voeding is één hiervan, aangezien tryptofaan het aminozuur is waaruit serotonine wordt aangemaakt. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan zijn:

 • Kalkoen en kip

 • Tonijn en zalm

 • Sojabonen

 • Pompoenpitten

 • Havermout

 • Melk en melkproducten

 • Noten, zoals amandelen

 • Bananen: bevatten niet alleen tryptofaan, maar ook magnesium en vitamine B6 wat helpt bij de omzetting van tryptofaan.

 • Pure chocolade van minstens 70% cacaogehalte: wist je dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat 40 gram per dag je stresshormoon verminderd?

Daarnaast kan regelmatige lichaamsbeweging en stressvermindering bijdragen aan de productie en vrijgave van serotonine. De omzetting vindt als volgt plaats: tryptofaan --> 5-HTP --> serotonine --> melatonine.

Echter spelen er een tal aan factoren mee die van invloed zijn op de omzetting naar serotonine. Een aantal factoren zijn: je darmgezondheid, je medische achtergrond, zonlicht en de vitaminen- en mineralengehalte in je lichaam. De onderstaande vitamines spelen een grote rol bij het omzetten van tryptofaan in serotonine en in melatonine:


 • Vitamine B3 is betrokken bij de productie van verschillende neurotransmitters waaronder serotonine. Tonijn, kip, rundvlees, chiazaad, zonnebloempitten, zalm en sardientjes zijn een goede bron aan vitamine B3.

 • Vitamine B6 is essentieel voor de omzetting van tryptofaan in serotonine. Voedingsmiddelen zoals kalkoen en kip, tonijn en zalm, havermout en volkoren granen, avocado en bananen zijn rijk aan vitamine B6.

 • Vitamine C helpt o.a. bij de regulatie van je stemming en slaap, versterkt het immuunsysteem en stimuleert de aanmaak van gelukshormonen. Citrusvruchten, kiwi's, bessen en paprika's zijn goede bronnen van vitamine C.

 • Magnesium is een mineraal dat ons helpt bij het ontspannen van de spieren en kan angst en stress verminderen. Ook helpt het bij het omzetten van tryptofaan in serotonine. Echter kan stress zorgen voor uitputting van ons magnesiumvoorraad. Noten, zaden, avocado's, groene bladgroenten, bananen en volle granen zijn rijk aan magnesium.

 • Omega-3 vetzuren kunnen ontstekingen in het lichaam verminderen en de stemming verbeteren. Walnoten, vette vis (zoals zalm en sardines), chiazaad en lijnzaad zijn rijk aan omega-3 vetzuren.

 • Zink is belangrijk voor de aanmaak van neurotransmitters, waaronder serotonine. Oesters, rood vlees, pompoenpitten, cashewnoten, walnoten en pecannoten zijn goede bronnen van zink.

 

Het is duidelijk dat voeding een belangrijke rol speelt bij onze mentale gezondheid. Door voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan tryptofaan en vitamines en mineralen, kunnen we onze stemming verbeteren en ons algehele mentale welzijn ondersteunen. Daarnaast is het belangrijk om de gezondheid van onze darmen te ondersteunen, aangezien een gezonde darmflora een directe invloed heeft op onze hersenen en neurotransmitters.

 

Hoewel voeding een krachtige tool is voor het bevorderen van onze mentale gezondheid, is het belangrijk om te onthouden dat er ook andere factoren zijn die een rol spelen.

 

Laten we onze mentale gezondheid koesteren en de kracht van voeding benutten om ons welzijn te bevorderen! Wil je meer specifieke tips, neem dan contact met mij op via info@di-eetwise.nl of bel/whatsapp naar 0624118544.

49 weergaven

Comentários


bottom of page