top of page
  • noortjeslebos

De onmisbare rol van een diëtist tijdens het gebruik van Saxenda

Bijgewerkt op: 7 mei

Gewichtsverlies kan een uitdagende reis zijn, vooral voor mensen met overgewicht die verschillende diëten hebben geprobeerd. Vaak is het creëren van een blijvend gezond eet- en leefstijlpatroon voor de langer termijn zeer lastig. In dergelijke gevallen kan Saxenda, een medicijn dat liraglutide bevat, een hulpmiddel zijn. Echter zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor Saxenda. Daarnaast is het van belang om volledig geïnformeerd te zijn over wat het medicijn inhoudt, inclusief de mogelijke bijwerkingen en het belang van begeleiding door een diëtist. In dit artikel zal ik dieper ingaan op Saxenda en de belangrijke overwegingen bij het gebruik ervan.


Wat is Saxenda?

Saxenda is een medicijn dat gewichtsverlies bevordert. Het bevat het actieve ingrediënt liraglutide, dat de eetlust vermindert en het gevoel van verzadiging verhoogt. Hierdoor kan Saxenda helpen bij het verminderen van de calorie-inname en het bevorderen van gewichtsverlies. Van oorsprong wordt Liraglutide gebruikt voor mensen met suikerziekte (diabetes mellitus). Het verlaagt namelijk de bloedsuiker. Dit kan gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Echter is het ook goed om te weten dat het ook een tal aan bijwerkingen kan geven. Het is desnoods uiteindelijk vooralsnog een medicijn. Hieronder heb ik een tweetal bijwerkingen omschreven:


Gewichtsverlies, vaak gepaard met spierverlies:

Een van de bijwerkingen die ik vaak in de praktijk tegenkom is spierverlies. Doordat mensen vaak bij een kleine hoeveelheid voedingsinname vol raken of misselijk worden, is het moeilijk om alle benodigde voedingstoffen binnen te krijgen en dus ook eiwitten. Voldoende voedingstoffen en eiwitten heb je nodig om je spieren te behouden, maar ook om je weerstand en de gezondheid van organen te onderhouden. Vaak zie ik in de praktijk dat mensen tijdens het gebruik van Saxenda kiezen voor producten met voornamelijk koolhydraten en weinig voedingstoffen en eiwitten. Redenen hiervoor? Koolhydraten vallen niet zo zwaar op de maag, ze hebben meer behoefte aan koolhydraten dan eiwitten en vetten, iemand had voor de start van Saxenda een koolhydraatrijk/ongezond eetpatroon of iemand weet niet hoe hij/zij met de bijwerkingen moet omgaan. Echter zorgt dit voor een eenzijdig en onvolledig voedingspatroon, wat o.a. kan leiden tot spier(kracht)verlies, vermoeidheid en verminderde weerstand. Om voor de vergoeding van Saxenda in aanmerking te komen is een van de voorwaarden dat je 1 jaar een gecombineerde leefstijl interventie (GLI) moet hebben gevolgd. Je zou denken dat je hierdoor weet wat een gezond voeding- en leefstijlpatroon is. Echter blijkt dat het toepassen hiervan in de praktijk niet altijd makkelijk te zijn tijdens gebruik van Saxenda. Dit onder andere door misselijkheidsklachten en de snelle verzadiging na het eten. Het is daarom raadzaam om het proces samen met een diëtist aan te gaan, zodat jij op een gezonde en duurzame manier gewicht (vetmassa) verliest. Laat je daarnaast altijd door je arts informeren over de risico's en andere bijwerkingen van dit medicijn.


Maag- en darmklachten. Saxenda kan zorgen voor vertraagde maaglediging, oftewel de maag werkt langzamer dan normaal om voedsel naar de dunne darm te verplaatsen. Hierdoor kunnen er maag- en darmklachten ontstaan zoals misselijkheid, braken en buikpijn. Ook kan de consistentie van de ontlasting veranderen. Vaak verdwijnen deze klachten na een tijd. Echter hebben onze darmen voedingstoffen, zoals vezels nodig om goed te functioneren. Een tekort aan vezels komt vaak voor bij mensen die Saxenda gebruiken.


De rol van een diëtist bij Saxenda

Nu zul je denken: 'Ik voel me fitter en prima nadat ik ben afgevallen, dus ik heb geen begeleiding nodig van een diëtist'. Dit geloof ik, maar is dit ook zo als je op langer termijn te weinig voedingstoffen binnenkrijgt? Een diëtist kan een waardevolle begeleiding bieden tijdens het gebruik van Saxenda. Als diëtist kan ik je helpen bij het ontwikkelen van een gepersonaliseerd voedings- en leefstijlplan dat aansluit bij jouw individuele (voedingstoffen)behoeften en wensen. Ik kan je adviseren over de juiste calorie-inname, de samenstelling van maaltijden en hoe je ondanks jouw misselijkheidsklachten en/of overvolle gevoel toch alle benodigde voedingstoffen kan binnenkrijgen. Daarnaast kan ik ondersteuning bieden bij het omgaan met mogelijke bijwerkingen en je begeleiden bij het behouden van een gezonde levensstijl op lange termijn. Het is namelijk zeer van belang dat er gedragsverandering plaatsvindt en dat iemand zijn/haar kennis en zelfeffectiviteit vergroot. Dit verhoogd de kans dat je de veranderingen op lange termijn volhoudt.


Binnen Di-eetwise, volledig zicht op de veranderingen in je lichaamssamenstelling!

Binnen mijn praktijk maak ik gebruik een lichaamssamenstellingsmeter, namelijk de mBCA 525. Deze BIA-meter geeft o.a. inzicht geeft in jouw vetmassa en spiermassa. Door het regelmatig meten van je lichaamssamenstelling, kan ik je voortgang bijhouden en eventuele aanpassingen maken aan jouw voeding- en leefstijlplan. Daarnaast geeft het inzicht of er sprake is van vetmassa- of spierverlies. We willen desnoods tijdens het afvallen namelijk onze vetmassa verminderen toch?

Vergoeding diëtist!

Wanneer je Saxenda gebruikt kun je kosteloos voor 3 uur per jaar bij een diëtist op consult komen!


Conclusie:

Saxenda is een medicatie die door artsen worden voorgeschreven bij suikerziekte en overgewicht (wanneer je voldoet aan de voorwaarden). Het is van belang om volledig geïnformeerd te zijn over het medicijn en de mogelijke bijwerkingen voordat je hiermee gaat starten. Een diëtist speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen en begeleiden tijdens het gebruik van Saxenda. Zo kan ik als diëtist je helpen bij het ontwikkelen van een gezond voeding- en leefstijlplan, het omgaan met mogelijke bijwerkingen, het vergroten van je kennis en zelfeffectiviteit en het monitoren van jouw lichaamssamenstelling met behulp van geavanceerde apparatuur, zoals de mBCA 525. Raadpleeg altijd jouw arts en diëtist om mogelijke bijwerkingen te bespreken en om ervoor te zorgen dat je het medicijn op een veilige en effectieve manier gebruikt.

70 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page